COMENTARI DE TEXT.
Aquest text ens parla sobre la qualitat de l’educació des de diferents aspectes i sobre tot, des de punts de vista que molt lluny de ser complementaris, actualment encara suposen punts de vista enfrontats: l’escola i el poder, els docents i les famílies.
Un dels aspectes que aborda el text i considero que és de màxima importància és el nivell dels aprenentatges.
El text exposa que a vegades es considera que el nivell d’aprenentatges que es dóna a les escoles ha minvat, però això no és cert. Els alumnes actuals tenen la mateixa capacitat o fins i tot més que nosaltres quan anàvem a escola.
El que realment varia és la necessitat dels aprenentatges: no és tan necessari aprendre una gran quantitat de coneixements (dates, noms,...). La importància recau en proporcionar les eines necessàries per arribar a aquesta informació. Aquesta és la qüestió més important i aquí recau la qualitat que s’ha de proporcionar a l’ensenyament.
Avui en dia, ens agradi o no, ens trobem dins una societat xarxa, com la va anomenar en Noam Chomsky. És una societat globalitzada, on tot allò que podem imaginar ho trobem dins la xarxa, només pitjant un botó.
Per tant, la qualitat de l’educació avui en dia recauria en formar individus competents, persones amb un pensament crític i una capacitat de decisió que els ajudi a desenvolupar-se en la nostra societat.
Aquestes persones, haurien de ser capaces de trobar la informació adient, en tot moment, i poder escollir aquella informació que els hi és vàlida, gràcies al seu pensament crític.
La societat xarxa proporciona una sèrie d’avantatges, i és que aquestes persones poden participar activament en la societat del moment a través de la xarxa, de forma anònima o bé signant les seves opinions. Això és molt important, ja que la veu de les noves generacions serà més fàcil d’escoltar.
Els docents han de ser capaços de motivar els infants i exigir un nivell d’aprenentatges, però sempre tenint present la qualitat que ha de regir sobre aquests aprenentatges.
Per tant, es pot dir que per crear l’escola del futur s’ha de tenir present que aquesta s’ha d’adaptar a les necessitats del seu moment. Si fins ara els canvis es feien poc a poc i tot duia el seu temps, en la nostra societat postmoderna tot canvia molt de pressa i l’educació s’ha d’adaptar també a aquests canvis.
És molt important que la societat pugui evolucionar i les persones amb ella, i, per això, l’escola ha de respondre a les necessitats de la societat. S’ha de tenir present les necessitats de les famílies i els docents han de continuar lluitant perquè el nivell de fracàs escolar i frustració desaparegui de les escoles.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada